Een elektrische fiets of e-bike is een fiets met een interne elektromotor die wordt gebruikt voor aandrijving in plaats van het standaard aandrijfmechanisme van een fiets. De e-bike groeit in populariteit, meer mensen vragen wat een e-fiets is en hoe ze er een kunnen kopen. In wezen is een e-bike elk type fiets dat wordt aangedreven door een elektromotor. In de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt binnen de technologie die wordt gebruikt om deze zo krachtig mogelijk te maken. Over het algemeen zijn vele soorten e-fietsen op de markt wereldwijd te vinden.

Types

Het meest bekende type e-bike, staat bekend als het Pedal Assist-model. Zoals de naam laat zien, maakt dit type e-bike gebruik van de motor om te helpen bij het helpen van pedaalbeweging. Over het algemeen werkt dit type elektrische fietsenpedaal-assistentmechanisme door de rijder toe te staan meer spieractiviteit te hebben, wat helpt om de benen meer te laten bewegen, met minder moeite, dan zonder de motor. Op deze manier kan de gebruiker meer kilometers maken, zelfs tijdens het rustig aan fietsen. Meestal varieert het wattage-bereik voor de meerderheid van deze motoren varieert tussen vijftien en vijfentwintig watt. Dit maakt de fiets zeer geschikt voor de wat oudere gebruikers. Dit is dan ook een doelgroep die steeds vaker een elektrische fiets aanschaft. Opa’s, oma’s en mensen slechter ter been willen graag fietsen, omdat je tijdens het fietsen lekker in de buitenlucht bent en ook nog eens fysiek lekker bezig bent. Wanneer u slecht ter been bent is het fijn om een ondersteunende kracht te hebben. Een e bike maakt dit mogelijk. Vaak heeft een e-bike verschillende standen. We nemen even als voorbeeld een fiets met 5 standen. In de eerste stand is de ondersteuning van de motor het minst. Hierdoor doe je het meeste werk nog op eigen kracht. Dit is leuk, want op deze manier kan je de e bike ook nog als een normale fiets gebruiken. Op stand 5 hoef je bijna niks meer zelf te doen. Zolang je de pedalen maar laat bewegen met je benen, zal de fiets lekker vooruit blijven gaan.

Verschillende motoren

Er zijn andere verschillende soorten elektrische fietsmotoren beschikbaar op de markt. Eén van de gemaakte vormen is een combinatie van elektrische en aardgasmotoren. Deze variant staat niet bekend als een standaard e-bike, maar meer als een experiment en/of prototype. Het is nu nog niet veel, maar net zoals in de auto industrie kan ook hier een nieuwe soort fietsen ontstaan. E-bikes zelf zijn eigenlijk ook nog relatief nieuw.