Voor het eerst kijken naar koopwoningen is superleuk! Misschien ben je al jarenlang stiekem aan het zoeken naar een mooie woning, maar wil je nu voor het eerst serieus iets zoeken. Hoe weet je dan waar je moet beginnen? En hoe weet je hoeveel je mag lenen? Helaas wordt het in de huidige woningmarkt steeds lastiger om een geschikte woning te vinden. Daarnaast is er heel veel om te regelen en daarom vind je hier een algemeen stappenplan voor het kopen van een huis.

1. Bereken je hypotheek(rente)

Wanneer je een huis gaat kopen is het handig om eerst te berekenen wat je maximale hypotheek is. Op Hypotheekrente.nl kun je je bruto-inkomen per jaar invullen en eventueel dat van je partner. De site rekent vervolgens de maximale koopsom en de maandelijkse lasten uit. Ook is het belangrijk om te kijken naar de actuele hypotheekrente. Vergelijk hier de verschillende rentes met elkaar. Je kunt terugbetalen over 10, 20 of 30 jaar. Hierbij geldt: hoe langer de rentelooptijd is, hoe hoger de rente is.

2. Hypotheek aanvragen

Op het moment dat je de hypotheek gaat aanvragen moet je verschillende papieren laten zien. Als je geen ondernemer bent is het belangrijk dat je je salarisstrook en werkgeversverklaring kunt laten zien. Wanneer je wel ondernemer bent moet je in ieder geval je jaarrekeningen en aangiften van je inkomensbelasting van de afgelopen drie jaar kunnen laten zien.

3. Een huis zoeken

Zoeken is tegelijkertijd het leukste en het meest frustrerende onderdeel van een huis kopen. Houd er rekening mee dat je dagenlang op zoek bent en veel moet bezichtigen. Nu je weet wat je hypotheek is heb je als het goed is een budget en kun je snel zoeken. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk moet overbieden!

4. Contract en keuring

Als je bod is geaccepteerd moet je een koopcontract ondertekenen. Deze kun je eventueel laten checken bij je makelaar. Denk er ook aan dat je een bouwtechnische keuring moet doen.

5. Taxatie en financiering

Na het tekenen van het koopcontract moet het huis getaxeerd worden. Wanneer dit gebeurd is kan je eindelijk een financiering aanvragen. Hiervoor heb je in ieder geval de koopovereenkomst nodig. Er wordt gecheckt of je evenveel van de hypotheekadviseur krijgt als je hebt aangegeven. Als alles rond is en je het goede nieuws hebt ontvangen, is het tijd om de sleutels op te halen. Dit kan een tijdje duren, en als het zover is moet je naar de notaris. Daar onderteken je de hypotheek- en leveringsaktes en dan is de deal écht rond.