Coax kabels blijven belangrijke verbinders voor ons thuisentertainment. Iedereen met ook maar een heel klein beetje affiniteit met thuistechniek heeft hem waarschijnlijk wel eens in handen gehad: De coax kabel, voluit coaxiale kabel genoemd. Als we het dan hebben over de absolute grootvader van alle audio- en videokabels, maakt de coax goede kans. Al in 1858 werden ze gebruikt in de allereerste transatlantische kabels die van Amerika naar Europa liepen, destijds nog voor de telegraaf. En nee, die de krant, maar het systeem waarlangs voor het eerst langeafstandscommunicatie mogelijk was, zij het zeer primitief. Hoe bijzonder is het dan eigenlijk om te bedenken dat deze kabels zo efficiënt en betrouwbaar zijn dat ze meer dan 160 jaar later nog steeds worden gebruikt?

 

De coax ligt geheid ook in jouw huiskamer

Ook jij hebt dus thuis waarschijnlijk ergens een coaxiale kabel liggen. De kans is groot dat hij wordt gebruikt om je televisie signaal van je muur naar je TV te krijgen. Dat is namelijk al sinds de uitvinding van de TV in de jaren 1940. Toch is de kans groot dat het signaal dat er nu mee wordt doorgegeven weinig meer te maken heeft met de analoge tv-signalen die we vroeger via de antenne, kabel en satteliet binnenkregen. Sterker nog, het grootste deel van de Nederlandse huishoudens krijgt helemaal geen TV-signaal meer binnen. De kans is groot dat de TV-zenders via je internetverbinding je modem in komen en vanaf daar middels een coax naar je decoder of TV worden gestuurd.

 

De opkomst van LAN

Maar nu komen we bij het droevige deel van dit verhaal. Want omdat het dikwijls gaat om een dataverbinding tegenwoordig, wordt deze verbinding steeds vaker via zogenaamde “Local Area Network” of LAN-kabels van je meterkast naar je TV-gestuurd. Waarom? Omdat LAN in de wereld van ICT een al decennialang geadopteerde standaard is en uiterst geschikt is voor het snel door sturen van data, gaat LAN deze taak geheid overnemen. Dat betekent dat coax deels uit onze huiskamers wordt verdrongen.

 

Nog lang niet uitgespeeld

Dat betekent echter niet dat coax geen toekomst meer heeft. Zo wordt kabelinternet als vanouds ook nu nog door coax doorgegeven. Ook is er steeds grotere vraag naar hoogste kwaliteit coax voor het doorgeven van digitale audio. Zeker, je hebt optische kabels, maar veel audiofielen zweren bij coax. Maar het meest toekomstzeker is nog wel de glasvezelverbinding via coax. Zie het als de achter-achterkleinzoon van de originele coax, een mix uit glasvezelkabel en coax die de hoogste snelheden aankan. Waar zijn grootste fans en gebruikers, de kabeltelevisie en uiteindelijk ook het kabelinternet, waarschijnlijk binnen afzienbare tijd zullen verdwijnen, kan de coax dus nog wel even door!