Voor goede foto's, heb je een goede camera nodig. Camera's hebben een belangrijk instrument nodig, de SD kaart, om al je mooie foto's op te slaan. Er zijn echter verschillende formaten SD-kaarten en je moet de meest compatibele voor jouw camera kiezen. Ontdek in dit gedeelte hoe je de ideale SD kaart voor je camera kan kiezen.

De verschillende formaten van SD kaart

Na verloop van tijd ontstonden er verschillende formaten SD-kaarten. Zo waren er SD-kaarten in 2000, SDHC-kaarten in 2006, SDHC-kaarten in 2009 en ten slotte SDUC-kaarten in 2018. De twee meest gangbare formaten zijn tegenwoordig SDHC en SDXC. Het standaard SD-formaat is zo goed als uit de handel verdwenen.
Standaard SD-kaarten hebben een capaciteit van maximaal 2 GB, ondersteunen een snelheid van 12,5 MB/s en werken met FAT12/FAT16-bestandssystemen. SDHC-kaarten daarentegen hebben een capaciteit van maximaal 32 GB, ondersteunen een snelheid van 25 MB/s en ondersteunen FAT32-bestandssystemen. Standaard SD-kaarten hebben een capaciteit van maximaal 2 TB, ondersteunen een snelheid van 312 MB/s en ondersteunen exFAT-bestandssystemen. Tenslotte hebben SDUC-kaarten een capaciteit van maximaal 128 TB, ondersteunen zij een snelheid van 985 MB/s en exFAT-bestandssystemen.

Hoe kies je de beste SD kaart?

De eerste stap in het proces van het kiezen van jouw SD kaart is het lezen van de handleiding die bij je camera zit om uit te vinden wat de specificaties van de kaart zijn. Dit omvat de soorten kaarten die zij ondersteunen, de vereiste lees- en schrijfsnelheden en de maximale capaciteit die zij ondersteunen. Houd er ook rekening mee dat sommige kaarten inderdaad niet door bepaalde cameramodellen worden ondersteund. Rekening houden met de compatibiliteit tussen camera's en kaarten, is dus zeker belangrijk.
Bepaal vervolgens je behoeften wat betreft de hoeveelheid foto's die op de SD-kaart moeten worden opgeslagen. Om de aanbevolen grootte voor je SD-kaarten te verkrijgen, vermenigvuldig je het aantal foto's dat je wil opslaan met de eenheidsgrootte van een bestand. Controleer ook de snelheid waarmee de kaart gegevens kan lezen en schrijven en kies ten slotte een gerenommeerd merk SD kaart dat lange garanties geeft op zijn producten.